1234

Werkt u met nanomaterialen op uw werkplek?

Veelgestelde vragen

  Nanomaterialen of Nanodeeltjes zijn zeer kleine deeltjes van een stof, ter grootte van 1 tot 100 nanometer (één nanometer is één miljoenste millimeter).

  Deze deeltjes hebben bijzondere eigenschappen die wezenlijk kunnen verschillen van ‘normale’ materialen, bijvoorbeeld andere geleiding of magnetische of toxische eigenschappen.

  Nee, blootstelling aan nanomaterialen vindt niet uitsluitend plaats op de werkplek.

  Verschillende consumentenproducten en ook voedingsmiddelen kunnen nanomaterialen bevatten, waaraan de gebruiker kan worden blootgesteld. Daarnaast komen nanomaterialen (deels van nature) voor in het milieu. Via de website van KIR-nano is hierover veel achtergrondinformatie te vinden.

  De NanoToolSelector richt zich hoofdzakelijk op beschikbare instrumenten die zijn ontwikkeld voor het in kaart brengen, prioriteren of beheersen van gezondheidsrisico’s ten gevolge van het werken met nanomaterialen. Daarnaast zijn er enkele tools opgenomen die aanknopingspunten bieden voor de beoordeling van niet arbeidsgerelateerde blootstelling aan nanomaterialen.

  Via de website van KIR-nano is veel achtergrondinformatie te vinden over blootstelling aan nanomaterialen op de werkplek en via consumentenproducten, voedingsmiddelen en het milieu.

Staat jouw vraag er niet tussen? Bekijk dan de Veelgestelde vragen